ANYONE – MIRACLES IN THE NOTHINGNESS (2 CD)

Artiest info
Website
facebook
Label: TogethermenT Records

De progressieve rockformatie ‘Anyone’ werd al eind jaren ’80 opgericht in Laguna Beach, Californië door bassist, leadzanger en songschrijver Riz Story en ze had ook Taylor Hawkins, de in maart 2022 overleden drummer van ‘Foo Fighters’ en Jon Davison, de leadzanger van de progrockformatie ‘Yes’ sinds 2012 als oorspronkelijke bandleden. Er volgden daarna meerdere wisselingen in de bezetting van ‘Anyone’ maar die met Taylor Hawkins en gitarist Sean Murphy bleek later toch de meest stabiele te zijn tot 1994 toen er net voor de release van een eerste studioalbum een einde aan de groep kwam en de diverse leden besloten om elk een andere muzikale weg in te slaan.

Hun muziek was van begin af aan een mix van zware psychedelische rock, progressieve rock en hard rock gebaseerd op uiteenlopende invloeden van muziekgrootheden als ‘The Beatles’, ‘Pink Floyd’, ‘Yes’ en Jimi Hendrix. De groep ‘Anyone’ die na de split voornamelijk rond multi-instrumentalist Riz Story draaide probeerde in zijn songteksten een positieve boodschap van wereldvrede, vrijheid van gedachten en van spreken, van natuurbehoud en van menslievendheid uit te dragen in de nummers die werden gecomponeerd en opgenomen.

In 1999 werd ‘Anyone’ omwille van hun “Live Acid”-album en hun innovatieve muziek uitgeroepen tot de beste band tijdens de ‘Los Angeles Music Awards’. Na de gebeurtenissen van 9/11 werd ‘Anyone’ echter net als meerdere rockgroepen uit de ether gebannen omwille van hun controversiële teksten die volgens de Amerikaanse media niet pasten na zo’n dramatische aanslag. In 2006 kwam er opnieuw een einde aan ‘Anyone’ toen Riz Story besloot om zich meer te gaan bezighouden met het maken van films en het schrijven en producen van andere artiesten.

Het positivisme bleef nadien echter de belangrijkste drijfveer voor Riz Story om door te gaan met het maken van muziek en dat is ook nu weer terug te horen op het nieuwe dubbelalbum “Miracles In The Nothingness” van zijn soloproject ‘Anyone’ waarop de veertien tracks allemaal integraal door Riz Story zelf werden ingespeeld. Voor de bijgaande audiovideo’s hebben we twee van deze veertien nummers geselecteerd: eerst krijgt u het meer dan 9 minuten durende “My Name Is Forever” te horen uit de eerste cd en daarna kozen we als tweede nummer voor de song “Evolutions” uit het andere schijfje van dit dubbelalbum.

Voor het inzingen van het nummer “Symptom Of The Miracle” deed Riz Story een beroep op ‘Yes’-frontman Jon Anderson, één van de oorspronkelijke oprichters van zijn groep eind jaren ‘80. Zoals het hoort bij progressieve rockmuziek krijgen we meerdere lange nummers aangeboden die variëren tussen 6 minuten en 14 en halve minuut, de duurtijd van het nummer “Transcending” of het bijna 20 minuten durende epos “Miracles In The Nothingness”, de titeltrack van deze in totaal twee uur muziek opleverende dubbelaar die wellicht veel bijval zal kennen bij de fans van dit rockmuziekgenre.

(valsam)